keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Kymmenen uutta käskyä

Kristinuskon kymmenen käskyä ovat turhia ja naurettavia:

1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.
Ihan täyttä humpuukia, jumalia ei ole olemassa, joten koko asian käsitteleminen on ajanhukkaa.

2. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä.
Samaten täysin turha lausuma. Mitä väliä jumalan nimen käytöllä muutenkaan olisi?

3. Pyhitä lepopäivä.
Pyh, ahkeruus maan perii, ei mitään lepopäiviä tarvitse pyhittää, levätä voi silloin jos väsyttää.

4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
Ihan hyvä neuvo, jonka toki pitäisi olla itsestäänselvyys ja tulla ilmi vanhempien lastensa kasvatuksessa.

5. Älä tapa.
No joo, teki kyllä niin kovasti mieli, mutta kun kerran kielsit, niin ei sitten. Itsestäänselvyys! Ei kai ihmisen perusajatuksiin kuulu toisten ihmisten tappaminen?

6. Älä tee aviorikosta.
Tällä ei ole enää mitään merkitystä nykyään, aviorikos ei ole enää rikos eikä siitä rangaista (muuten kuin ehkä suhteen loppumisella, mutta jos petit, et rakastanut puolisoasi kumminkaan).

7. Älä varasta.
Itsestäänselvyys taas. Tosin tilaisuus voi tehdä joistakin ihmisistä varkaan.

8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.
Epämääräinen käsky, joka kieltää kaikenlaisen panettelun. Ei kovinkaan merkittävä.

9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.
Lähimmäisen omaisuuden tavoittelu ja kateushan vain auttaa ihmistä eteenpäin elämässä ja kohti uusia parempia saavutuksia.

10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.
Tässä auttamatta vanhentuneessa käskyssä sovinistisesti otaksutaan että vaimo on miehensä omaisuutta, jota eivät muut miehet saa himoita. Ja miksi halujen pitäisi olla rankaistavia? Ainoastaan väärien tekojen kuuluu olla, haluta saa mielessään mitä tahansa.


Tässä kymmenen uutta, parempaa ja nykyaikaisempaa, käskyä:

Älä tapa, paitsi jos saat siitä niin huomattavaa etua itsellesi, että se oikeuttaa mielestäsi ihmisuhrin. Älä tapa pomoasi, vaikket saisikaan ylennystä, koska se ei auta sinua ylenemään, tapa mieluummin ylennyksen saanut työtoverisi, mutta älä jää kiinni.
Älä varasta, jollet tarvitse sitä oikeasti ihan hirveästi. Ajattele pystytkö selviämään ilman sitä, jos et, varasta vain, kunhan et jää kiinni.
Älä kosta, jos siitä ei ole mitään hyötyä sinulle. Jos tapat rakastamasi tytön poikaystävän hänen edessään, hän tuskin ottaa sinua, joten kostosta ei ole sinulle mitään hyötyä. Tee se salaa.
Älä ota oikeutta omiin käsiin, paitsi jos viranomaiset ovat asian suhteen totaalisen saamattomia, ja muuta vaihtoehtoa ei ole kuin esim se, että käyt itse tappamassa murhaajan, joka muuten todisteiden puutteessa pääsisi vapaaksi.
Älä petä, ellet ole varma, että olet tyytyväinen ratkaisuun myöhemminkin. Jos vaimosi pihtaa, on ehkä parempi käydä välillä vieraissa, kuin jättää hänet. Mutta tee se niin ettet jää kiinni.
Älä valehtele jatkuvasti, koska valheiden kasaantuessa suuriksi määriksi, on niitä hankala muistaa ja siitä jää helposti kiinni. Totuuden voi toki jättää hyvin kertomatta monissa tilanteissa, jos se on itsellesi edullista.
Älä tunnusta valheitasi ja pettämisiäsi, jos et muuten jäisi kiinni, sillä luulet vain tunnustamisen helpottavan oloasi, mutta se aiheuttaa pahan olon petetylle. Tämän voi helposti estää, pidät suusi kiinni, patoat tunnustuksen syvälle sisällesi ja unohdat koko jutun.
Älä himoitse lähimmäisesi puolisoa, paitsi jos hän on oikeasti sen arvoinen. Yritä kuitenkin sabotoida heidän suhteensa huomaamatta, jotta sinulla on mahdollisuus lähimmäisesi puolisoon.
Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta, ellei se ole isompi kuin sinun. Siinä tapauksessa kadehtiminen on jopa suotavaa.
Älä panettele muita, patsi selän takana, jos et jää siitä kiinni, ja jos saat siitä taktista etua itsellesi, etkä tule näyttämään muiden silmissä selkäänpuukottajalta.

Näissä uusissa käskyissä oli ehkä käytetty huumoria mukana. Tai sitten ei. Päättele itse.
Oikeastu ihmisen kuuluisi osata käyttää omaatuntoaan, joka kertoo mitä saa tehdä ja mitä ei. Naurettavaa elää elämäänsä joidenkin käskyjen ohjaamana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti