keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Selvänäkijä Claudia Eve on huijari!

Claudia Eve on selvänäkijä, joka esiintyy yhtenä päähenkilönä Ava-televisiokanavan Iholla-sarjassa. En seuraa kyseistä sarjaa, koska se on tositv-sarja, ja tositv-sarjat ovat roskaa.
Mutta satuin näkemään pätkän missä Claudia Eve (varmasti taiteilijanimi) ennustaa toiselle sarjan naiselle tämän tulevaisuutta.
Nykyään ennustajat kutsuvat itseään näköjään selvänäkijöiksi (jonka Claudia Eve lausuu väärin: "selvännäkijä"), ehkä jotteivat kuulostaisi niin humpuukimaakareilta, vaikka mitään totuuspohjaahan heidän ennustuksissaan ei ole.
Ennustaminen kuuluu samaan kastiin uskontojen, homeopatian, spiritismin, okkultismin ja salaliittoteorioiden kanssa. Niiden kaikkien totuusarvo on pyöreä nolla, mutta ihmisistä on kiva uskoa niihin, jotta saisivat lohtua elämäänsä, tai täyttääkseen tylsää eloaan, tai saadakseen jonkin syyn kuvitella olvansa parempi kuin muut.
Claudia Eve ei edes harrasta rituaaleja sessioissaan, mitkä ehkä loisivat uskottavampaa ennustajatunnelmaa ja toisivat mystisyytta niille, jotka haluaisivat jotenkin erityisen, arjesta irtoavan kokemuksen. Vaan ei, nyt on otettu käyttöön täysin tylsä ja mitäänsanomaton nykyaikainen lähestymistapa, jossa ennustajan ei tarvitse edes välttämättä koskaan nähdä uhriaan, anteeksi, asiakastaan, vaan voi vaikkapa puhelimen välityksellä ennustaa tälle mitä tahansa.
Kuka nyt uskoisi tällaiseen ennustukseen, jossa ei ole tutkittu kämmenen uurteita, sekoiteltu teen murusia, tuhrittu mustetta paperiin tai tuijotettu kristallipalloon?
Ennustaja alkaa ennustuksensa välittömästi kun uhri istuu aloilleen, eikä mitään valmisteluja tarvita. Silti kaikki uskovat. Miten ennustaja pystyy heti tietämään kaiken?
Ei hän pystykään. Ei hän oikeasti tiedä asiakkaastaan mitään, ja hän kertoo tälle vain asioita, jotka tämä haluaakin kuulla.
Koko ennustaminen perustuu siihen että potilaalle tulee parempi mieli, ennustaja kertoo asioita, jotka ovat itsestäänselvyyksiä, tai asioita, jotka on johdettu tiedoista joita potilas kertoo ennustajalle. Kun asiakas kertoo toivovansa jotain, ennustaja kertoo sen tapahtuvan. Kun asiakkaalle jää hyvä mieli, hän maksaa mielellään törkeänkin hinnan ennustuspalvelusta, joka voi olla lyhytkin sessio.
Kaikki perustuu tähän huijaukseen. Oikeastihan kukaan ei osaa ennustaa, sillä tulevaisuus ei ole vielä tapahtunut, joten sitä ei voi kukaan tietää. Kaikki mahdollisuudet ovat avoinna, ja mitä tahansa voi tapahtua, joten ennustaja voi kertoa mitä tahansa, ja kunhan se on positiivista asiakkaan kannalta, niin ihminen uskoo siihen. Koska ihminen haluaa uskoa. Halu uskoa on vahvempi kuin tieto, ainakin heikkomielisillä ihmisillä, joita tuntuu olevan maailman väestöstä ainakin yhdeksän kymmenestä.
Aivan samoin kuin uskonto, on ennustuskin suosituinta heikkojen mielten parissa. Ennustajan pakeille hakevat epätoivoiset ihmiset, joiden "henkinen" elämä on sekaisin, eli useimmiten rakkaushuolista kärsivät ihmiset, ja useimmiten naiset.
Ihmiset myös tekevät itse toteen ne ennustukset, jotka lupaavat jotain konkreettista tapahtuvan. Jos ennustaja sanoo että tulet saamaan kolme lasta, niin kuin nyt televisiossa, rupeaa nainen sitä ajattelemaan ja se jää mieleen pyörimään kunnes ne kolme lasta on hankittu. Sitten voi mielessään hykerrellä, että olipas mukamas todenmukainen ennustus. Tällaisen ennustuksen epätotuus kävisi ilmi vain jos nainen saisi jonkin kohdunpoistoon johtavan komplikaation tai sairauden niin ettei kykenisi saamaan kolmea lasta. Mutta tuskinpa sitä ennustusta enää siinä vaiheessa mietittäisi. Sillä ihminen haluaa unohtaa kaikki pieleen menneet ennustukset, koska ihminen haluaa uskoa siihen että joku toinen voi kertoa faktoja tulevasta elämästä, ja vieläpä hyviä asioita. Kenties joku saattaisi jopa itselleen väittää että ennustus kolmesta lapsesta olisi käynyt toteen ellei tätä epäonnista sattumaa olisi tapahtunut ennen sitä. Mutta siinä tapauksessahan ennustus on vain mennyt pieleen, ilman mitään selityksiä.
Ennustusten toteutumisprosentti on sitä suurempi mitä epämääräisempiä ennustukset ovat. Siksipä kaikki nykyennustajien näyt kertovat vain sellaisia asioita jotka hyvin todennäköisesti sattuvat ihan jokaiselle ihmiselle, varsinkin sille joka niitä kovasti selvänäkijän vastaanotolla toivoo. Ja kaikki epäonniset pieleenmenneet ennustukset tuppaavat unohtumaan varsin helposti. Näin ihminen ruokkii omaa hullua uskoaan yliluonnolliseen humpuukiin.

Lopettakaa se, hyvät ihmiset! Ennustukset eivät ole totta. Se täti vain lypsää teiltä rahaa ja puhuu pehmoisia! Jos teille tulee parempi mieli kun käytte ennustajalla, ei se ole senkään arvoista. Paremman mielen saatte kun sanotte itsellenne nuo päivänselvät asiat: ottakaa itseänne niskasta kiinni, tehkää jotain elämällenne, menkää ulos ja tavatkaa uusia ihmisiä, hankkikaa ystäviä ja ihmissuhteita. Sitähän se ennustajakin teille jauhaa. Yksin ollessa ei tapahdu mitään. Säästätte pitkän pennin kun lakkaatte käymässä selvänäkijän luona, se on täysin tyhjänpäiväistä roskaa. Viisastutte myös ihmisinä hieman, jos lakkaatte uskomasta ennustuksiin.

Totuus on aina kaunein. Totuus on voittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti