maanantai 1. lokakuuta 2012

Vihaan Steamia

Steam on nettipalvelu, jonka avulla voi pelata tietokonepelejä. Siis täysin turha kapistus, sillä tietokonepelejä on aina voinut pelata ilman nettipalveluitakin. Ja paremmin.
Vihaan Steamia, koska minut on pakotettu käyttämään sitä, mistä en pidä ollenkaan. Steamista ei ole mitään hyötyä minulle, ainoastaan haittaa.

Olen pakotettu käyttämään Steamia, koska muuten en voisi pelata maailman parasta peliä Skyrimia ollenkaan. En voi olla pelaamatta Skyrimia, vaikka kaikia muita nykypelejä voisinkin olla pelaamatta.

Skyrim vaatii Steamin toimiakseen. Jouduin siis lataamaan netistä ja asentamaan tuon ohjelman. Vihaan minkään lataamista netistä. Se vie aikaa, ja on turhaa.
Steam on pakko olla kytköksissä nettiin, kun pelejä asentaa sinne. En halua olla riippuvainen netistä, koska normaali tilanne on että netti petti. Netti ei koskaan toimi tarpeeksi nopeasti ja luotettavasti silloin kun sitä eniten tarvitsee. Vihaan internetiä. Olen kuitenkin pakotettu sitäkin käyttämään päivittäin.
Pelien ei kuitenkaan pitäisi olla kytköksissä nettiin missään vaiheessa. Ennen näin olikin, silloin kuin sysisurkea proto-internet ei toiminut vielä ollenkaan. Siis "vanhoina hyvinä aikoina".
Steam on pakko olla päällä kun pelejä pelaa, ja mieluiten online-tilassa. Yksinpelejä voi pelata myös Steamin ollessa offline-tilassa, jolloin siitä ei ole mitään hyötyä. Herää kysymys mitä varten Steam on olemassa yksinpelejä varten? Online-tilassa eli netissä ollessaan Steam kerää tilastoja peleistä ynnäa kaikenlaista muuta täysin turhaa. Onhan se ihan kiva tetää miten kauan on elämäänsä tuhlannut jonkin pelin parissa, mutta yleensä sen näkee pelin omista tilastoistakin. Sitä paitsi peliajan tilastoiminen aiheuttaa vain addiktiota, kun haluaa saada tietyn tuntimäärän täyteen, ja kun pelaa enemmän, tulee aina uusia haamurajoja vastaan.
Pelejä pelatessa Steam kerää myös saavutuksia, jotka eivät ole pelin sisäisiä, vaan Steamissa olevia, eli turhia. Niillä ei ole mitään merkitystä itse peliin. Voi ainoastaan vertailla kuinka monta prosenttia maailman muista Steamissa pelejään pelaavista nörteistä on saanut samat saavutuksen kuin itse pelaaja. Tämä vain pahentaa peliriippuvuutta.


Vihaan Steamia, koska:

1.
En halua ostaa pelejäni netistä, en mitään, enkä koskaan ikinä milloinkaan. En halua myöskään ladata niitä ilmaiseksi tai laittomasti netistä. Haluan kaikki pelini DVD-rom levyillä, hienoissa koteloissa, kaikkien latauskelvottomien fyysisten objektien kanssa, joita on mukava ihailla pelikokoelmassani. Haluan asetella pelien koteloita somaan järjestykseen hyllyssäni ja esitellä kokoelmaa vieraille. Tätä ei voi tehdä ladattujen pelien kanssa, eikä kukaan edes erota ostettuja ja piratoituja pelejä, jos ne on ladattu. Vihaan piratismia.

2.
En halua pelata muiden ihmisten kanssa. Minulle muiden ihmisten kanssa pelaaminen tarkoittaa että ollaan kaikkien pelaajien kanssa samassa huoneessa, jossa on jotain järkeä. Se toimii niin Afrikan tähden, Dungeons & Dragonsin kuin videopelienkin kanssa. Lapsena pelasin kahden pikkuveljeni kanssa vuorotellen tietokonepelejä, jolloin muut istuivat vierellä katselemassa. Se oli hauskaa. Netissä pelaaminen ei ole hauskaa. En halua vastata kirjallisesti kavereiden kommentteihin Steamissa, varsinkaan kesken pelin. En halua pelata moninpelejä, koska niissä voi hävitä muille ihmisille ja ylipäänsä joutuu sietämään muita ihmisiä pelaajina, mikä käy hermoille. Yksikin pelin loren ulkopuolinen kommentti pilaa koko immersion ja pelikerta on pilalla. Pelit kuuluu pelata yksin, PC-tietokoneella, pimeän huoneen nurkassa ovi lukossa, ilman nettiyhteyttä.

3.
Haluan lainata pelejä. En halua myydä pelejä, mikä on peliyhtiöille yhtä paha asia kuin pelien piratointi, koska silloin uusi pelaaja ei maksa pelistä mitään. Sitä vartenhan koko Steamkin on kehitetty. Steam pelejä ei voi lainata, mikä on idioottimaista. Nyt joudun ostamaan Skyrimin ja veljeni joutuvat ostamaan Skyrimin kaikki erikseen. 180 euroa! Sairasta rahastusta. Vaikka haluankin tukea Bethesda Softworksia, eli Skyrimin tekijätiimiä, ei ole kiva että kaikki perheenjäsenet joutuvat ostamaan saman pelin jokainen erikseen, vaikka pelaavat samassa talossa. Ennen pystyi pelejä vaihtelemaan mielin määrin. Nyt Steam peliä voi pelata vain sillä Steam-tilillä, johon se on ensimmäisenä asennettu. Jotta voisin pelata Civilization V:ttä, joudun pelaamaan pikkuveljeni tilillä, jolloin saavutuksetkin tulevat hänelle, eikä enää tiedä kuinka kauan kumpikin on peliä erikseen pelannut. Hän taas joutuu pelaamaan Trine 2:ta minun tililläni. Turhaa ostaa samoja pelejä montaa kertaa.

4.
Steam päivittää pelejä automaattisesti. Vihaan sitä. Jos haluan päivittää pelini, teen sen kyllä itse. Jos haluan pelata pelin alkuperäistä vanillaversiota ja kukaties nauttia pelin glitcheistä ja porsaanrei'istä, haluan todellakin tehdä niin ilman että kukaan estää minua tekemästä niin.

5.
Steam on täynnä mainoksia. Kukaan ei pidä mainoksista. En halua minkäänlaisia mainoksia elämääni, niitä tulee joka tuutista jo valmiiksi aivan liikaa. Jos uusi peli ilmestyy, jonka kenties haluaisin ostaa, saan siitä tiedon veljiltäni, kavereiltani, Pelit-lehdestä tai muualta internetistä, Steamin ei tarvitse sitä minulle mainostaa. Steamin mainokset eivät tule vaikuttamaan ostopäätöksiini nyt eikä tulevaisuudessa millään tavoin. En koskaan tee heräteostoksia. Jos jokin peli on halpa, mutta se ei kiinnosta minua, en osta sitä koska se on halpa. Jos jokin peli on kallis ja se kiinnostaa minua, ostan sen koska se kiinnostaa minua, aivan sama minkä hintainen se on.


Steamin puolesta on esitetty väitteitä, kuten:


Pelien lataaminen on nopeampaa kuin kaupasta ostaminen. Eikä ole. Juoksen pelikauppaan ja takaisin ennen kuin olen ladannut pelin Steamista. Sitä paitsi joka kerta peliä pelatessa pitää ensin käynnistää Steam (latautuminen täydellä nettiyhteydellä kestää 25 sekuntia) ja sitten itse peli. Peli pitää myös ladata jostain syystä, mikä kestää taas lisää aikaa.
Pelien lataaminen on turvallisempaa kuin levyiltä pelaaminen. Eikä ole. Argumenttina ladattujen pelien puolesta on käytetty sellaista että pelien levyt voivat mennä rikki. Minä en ole ikinä rikkonut yhtä ainutta peli-, musiikki- tai elokuvalevyä elämässäni, enkä tule koskaan rikkomaankaan. Täytyy olla hutiloiva tunari, jolla on kaksi vasenta isovarvasta keskellä känsäistä kämmentä, jos rikkoo pelien levyjä. Sitä varten niissä on kotelot, etteivät ne mene rikki. Pelaamisen jälkeen peli laitetaan takaisin koteloon. Sitten taas tiedostot voivat kadota jäljettömiin helpostikin. En ole eläissäni kadottanut mitään fyysistä objektia niin ettei sitä olisi enää koskaan löytynyt, mutta korvaamattomia digitaalisia tiedostoja on hävinnyt peruuttamattomasti vähintään useiden gigatavujen verran.
Pelien pelaaminen pilvestä on kätevämpää kuin levyltä. Eikä ole. Levyltä pelaaminen on kätevämpää, sillä kaikissa paikoissa ei netti toimi ollenkaan, tai kunnolla. Peli voi pätkiä, mikäli sitä pystyy ylipäänsä pelaamaan. Meidän mökillämme ei ole internet yhteyttä, eikä sitä sinne koskaan tule, joten siellä ei voi plata Steam-pelejä. Mutta normaaleja pelejä pystyy. Omistan kannettavan tietokoneen, jota on tarkoituskin kuljetella paikasta toiseen, ja läheskään kaikkialla ei ole mahdollista pelata pelejä netissä.
Pelien ostaminen netistä on halvempaa kuin kaupasta. Eikä ole. Teitä huijataan! Et voi myydä peliä eteenpäin koskaan. Et voi lainata kavereilta pelejä. Jokainen pelaaja joutuu ostamaan jokaisen pelin erikseen. Sitä paitsi kaupoissakin on alennusmyyntejä, kolme kahden hinnalla-tarjouksia ja käytettyjä pelejä pilkkahintaan. Levyllä myytäviä käytettyjä Steam-pelejä ei voi pelata, koska ne on aktivoitu vain yhdelle Steam-tilille. Jos pelaaja haluaa eroon kaupasta ostamastaan Steam-pelistä, kukaan muu ei voi pelata sitä, jolloin peli muuttuu saman tien arvottomaksi jätteeksi. Jos pelaaja haluaa eroon Steamistä lataamastaan pelistä, tiedoston voi hävittää ja hän jää "ainoastaan" nollille.
Pelejä voi pelata yhteisössä. Ei kiinnosta. En halua muita pelaajia pilaamaan pelejäni, enkä pelaa moninpelejä ollenkaan. Eikä yhteisöistä mitään hyötyä ole muutenkaan. Anoastaan turhaa harmia.

___________________________

Lienen oleva pakotettu ostamaan ja lataamaan Skyrimin lisäosan Dawnguardin lähitulevaisuudessa netistä, sillä sitä ei myydä ollenkaan levyllä. Olen yrittänyt etsiä joka paikasta, eikä siitä vain ole tehty levyversiota. Tämä on hälyttävä kehitys, joka johtaa synkässä tulevaisuudessa lopulta siihen että pelejä ei julkaista levyillä enää ollenkaan. Tätä kehitystä en missää nimessä haluaisi tukea, mutta olen jo viivytellyt Dawnguardin ostamista useamman kuukauden. Jos ei äkkiä ilmaannu rahaa, jolla voisin matkustaa Amerikkaan Bethesdan päämajaan ja pyytää heitä valmistamaan yhden kappaleen Dawnguardia levylle tallennettuna, joutunen alentumaan ostamaan sen Steamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti