maanantai 15. lokakuuta 2012

Vihaan piratismia

Piratismi. Vanhoina hyvinä aikoina se tarkoitti vielä merirosvousta, enemmän tai vähemmän kunniakasta raskasta merityötä.  Nykymerirosvouskin on kyllä laimea versio entisaikojen menosta.
Piratismi tarkoittaa kuitenkiin nykyään hikisten nörttien yksin kellareissaan suorittamaa röyhkeää, hävytöntä ja itsekästä rosvousta, joka halventaa taiteentekijöiden ihmisarvoa, ja nauraa räkäisesti päälle.

Nykypäivän piraatti valehtelee kannattavansa ihmisoikeuksia, samalla polkiessaan niitä. Hän mukamas kunnioittaa taiteen tekijöitä, vaikka todellisuudessa hän vähät välittää kenestäkään muusta kuin omasta itsestään, minulle kaikki heti nyt, ja ilmaiseksi!
Piraatti ei halua maksaa mistään, mitä hän kuluttaa. Piraatti lataa musiikin, elokuvat, tv-sarjat ja pelit netistä, PirateBaysta, eikä maksa niistä mitään. Toiminta on laitonta ja moraalisesti erittäin väärin. Nuo itsekkäät, omahyväiset, kaksinaamaiset varkaat ovat liian laiskoja tehdäkseen töitä ja liian moraalittomia maksaakseen kulutushyödykkeistään, joista he saavat suurta nautintoa.
Jos vähänkin älliä päässä olisi, voisi kenties mieleen edes joskus pilkahtaa sellainenkin ajatus, että voisipa jopa maksaa, jos kohdalle sattuu itseä erityisesti miellyttävä elokuva, levy tai peli. Mutta ei, kaiken kun saa helposti ladattua netistä ilmaiseksi ja kiinnijäämisen riski on pieni, samoin rangaistukset mitättömät, ei piraatti vaivaudu ajattelemaan taiteen tekijöitä laisinkaan.
Jos kukaan noista viheliäisistä, hikisistä nörttirosvoista olisi edes kerran elämässään tuottanut itse jotain katsomisen tai kuuntelemisen arvoista, voisi hän ehkä käsittää miltä tuntuu, jos on pannut paljon aikaa, vaivaa ja rahaa johonkin projektiin, ja sitten kun rehellisesti yrittää sillä leipänsä tienata, jääkin puille paljaille ja joutuu konkurssiin, koska ryökälepiraatit ovat ryöstäneet työn hedelmät netistä.

Koska nuo kyvyttömät työtävieroksuvat lurjukset eivät kykene mitään taitoa vaativaa sisältöä itse tuottamaan, he eivät ymmärrä että joku haluaa ihan oikeasti korvauksen tekemästään työstä. Elokuvien, musiikin ja pelien tekijöille noiden tuotteiden valmistaminen on ammatti, josta toivoo heidän saavan leipänsä.

Piraatit käyttävät usein moraalisina puolusteinaan absurdeja väittämiä, joista ohessa esimerkkejä:

"Olen kuitenkin eri mieltä tämän ilmiön vaikutuksista, ainakin musiikin lataamisen osalta. Vaikka artistit menettävätkin internetissä tapahtuvan musiikin lataamisen johdosta paljon levytuloja, voi kuluttaja tätä kautta tutustua helposti ja nopeasti uusiin artisteihin, ja mahdollisesti jopa tämän jälkeen lähteä kauppaan ostamaan aitoa levyä. Se tunne, kun ostaa aidon levyn ja pitelee sen hienoja kansia kädessään, on kuitenkin aivan toista luokkaa kuin netistä ladatun kappaleen kuuntelu."
 - Piratismin puolesta

Tottakai oikean levyn pitely käsissä on paljon hienompi kokemus kuin piratoitu nettilataus, mutta suurin osa piraateista ei tule koskaan ostamaan lataamiaan levyjä kaupasta, eikä maksamaan niistä yhtään mitään. Perusteeksi ei kelpaa että "lataan kaiken ja kuuntelen koneella, ja hyvät levyt ostan myös itse", sillä vaikket levystä pitaisikään, jos hankit sen kuunneltavaksesi, on artisti ansainnut siitä korvauksen. Aivan sama vaikket pitäisi siitä ja heittäisit koko levyn roskiin kuuntelun jälkeen.

"Fakta on, että yhtyeet saavat suurimman osan tuloistaan keikoiltaan. Tähänkin nettipiratismi auttaa, sillä jos ei olisi kyseistä yhtyettä koskaan kuullut, ei varmasti läheskään yhtä helposti lähtisi heidän keikkaansa katsomaan. Näin yhtye saa tuloja, vaikkei kyseinen henkilö heidän levyjään olisikaan ostanut."
 - Piratismin puolesta

Yhtyeet saisivat levymyynnistä huomattavasti enemmän tuloja, jolleivat piraatit varastaisi heidän levyjään netistä! Ei tarvitse varastaa yhtyeen koko tuotantoa tietääkseen haluaako mennä sen keikalle. Yhtyeillä on usein Youtubessa katsottavana musiikkivideoita heidän omilla laillisilla profiileillaan, joten niistä voi tarkastella uusia yhtyeitä laillisesti. Onko myös unohtunut sellainen paikka kuin kirjasto, josta saa laillisesti ilmaiseksi musiikkia kuunneltavakseen.
Myöskin jos tykkää jo jostain yhtyeestä, ja käy keikoilla, ei ole mitään syytä enää warettaa heidän musiikkiaan sillä perusteella että tutkii yhtyeen tuotantoa, josko vaikka pitäisi siitä.

"Piratismi ei ole varastamista. Se on kulttuuriteosten kopioimista ja kopioiden jakamista kansalaisten kesken. Jonkun esineen tai asian varastaminen tarkoittaa sitä, että kyseisen esineen haltija menettää esineen varkaalle, josta tulee sen uusi haltija. Kopioinnissa alkuperäiskappale säilyy koskemattomana haltijallaan; kopioija vain valmistaa siitä itselleen kopion. Päinvastoin kuin varkaudessa, jossa esine tyypillisesti anastetaan haltijaltaan salaa, piraattikopioinnissa teoksia toisilleen jakavat kansalaiset paitsi sallivat niiden kopioinnin, ovat siitä myös tietoisia ja usein jopa mielissään."
 -Piratismi pähkinänkuoressa

Niin väärin kuin vain voi olla. Piratismi on ehdottomasti varastamista. Aineettoman kopion varastaminen on yhtä lailla varastamista kuin esineen varastaminen, sillä tekijä on nähnyt vaivaa alkuperäisen tuotteen tekemiseen, hän omistaa kaikki kopiot teoksesta, niin materiaaliset kuin immateriaalisetkin, ja hänelle kuuluu korvaus kaikista ihmisten hankkimista kopioista. Piratismia ei voida perustella sillä että aineettomista kopioista ei tarvitsisi maksaa, koska silloinhan kuka tahansa saisi varastaa mitä tahansa ja miten paljon tahansa, eikä koko elämässään tarvitsisi uhrata lanttiakaan rahaa artistien tukemiseen, joiden tuotannosta päivittäin nauttii. Sairasta, jos tuollaista pitää moraalinaan. Digitaalisen kopion tuottaminen ei vaadi juuri mitään, mutta alkuperäisen tuotteen tekeminen kyllä. Ei voi mitenkään olla luvalista kopioida digitaalisia kopioita ilmaiseksi, kuka sitten ostaisi maksullisen version? Taiteilija jäisi rahatta. Kuka määrittäisi montako kopiota pitää ostaa ennen kuin saa alkaa ladata niitä ilmaiseksi? Kuka saa maksaa, ja kuka varastaa? Ei todellakaan toimi!
Immateriaalisista palveluista ja elämyksistä kuuluu korvaus niiden tekijöille. 
Jos haluat katsoa elokuvan, mene teatteriin, osta DVD (kenties alennusmyynnistä), vuokraa se, lainaa kirjastosta tai katso televisiosta. Nykyään saa myös pilvipalveluista ja streamauksella katsottua elokuvia pilkkahinnalla, suoraan omaan telkkariin. Ei ole kallista, jopa ilmaista, ja elokuvantekijät saavat ansaitsemansa korvaukset.
Jos haluat kuunnella musiikkia, osta levy kaupasta, osta levy nettikaupasta, osta yksittäiseiä kappaleita nettikaupasta, lainaa levy kirjastosta tai katso ja kuuntele kappaleita ja musiikkivideoita Youtubesta tekijöiden omilta kanavilta. Spotifysta saa nykyään kuunneltua lukemattomat määrät musiikkia maksutta. Ei ole kallista, jopa ilmaista, ja musiikintekijät saavat ansaitsemansa korvaukset.

Joskus kritisoidaan sitä että onnistunut artisti saa poskettomasti tuloja. Tottakai hän onnistuneena artistina ansaitseekin saada poskettomia tuloja! Unohtakaa kateutenne te toivottomat piraatit, jos itse olet lahjaton nolla, ei se oikeuta varastamaan hyvin menestyneeltäkään artistilta yhtään mitään.

Piraatit käyttävät usein sananvapautta perustelunaan, mutta he käyttävät sitä väärin. Sananvapaus tarkoittaa sitä että on vapaus sanoa oma mielipiteensä ilman sensuuria, mutta se ei todellakaan tarkoita että saisi varastaa ja jakaa kopioita jonkun toisen tekemästä tuotteesta. Jos haluat antaa koko elämäntyösi ilmaiseksi jakoon nettiin, siitä vaan, kukaan ei esta. Tulet kyllä katumaan runsaasti. Mutta toisten ihmisten tuotoksien jakaminen ja lataaminen netistä on niin väärin kuin voi olla, se on rikollista ja tulee aina olemaan.

Ei ole olemassa mitään syytä varastaa mitään internetistä (tai mistään muualtakaan). Piraattien perustelut ovat kertakaikkiaan kestämättömiä.

Hauska loppukaneetti: kaksi (todella säälittävän näköistä nörttiä) piraattipuolueesta kirjoitti kirjan piratismin puolesta tekijänoikeuksia vastaan, ja sitten kun joku laittoi sen ilmaiseksi jakoon nettiin, tyypit ottivat herneen nenään, ja yrittivät estää sen jakamisen. Hah! Mitä kaksinaismoralistisia ahneita sikoja!

Kaikki piraatit tulisi hirttää vanhaan kunnon merirosvotyyliin ja laittaa ruumiit riippumaan rautakehikoista toreille, kunnes mädäntyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti