perjantai 9. tammikuuta 2015

Alkoholimainonnan ongelmat

Nyt vuoden alusta tuli voimaan laki, joka kieltää alkoholin mainonnan kuljetusajoneuvojen kyljissä. Tähän on annettu kolmen kuukauden siirtymisaika (tammi-, helmi- ja maaliskuu), jonka jälkeen aletaan rangaista kieltoa rikkojia, luultavasti sakoin.

Kuitenkaan panimoille ja vastaaville aiheeseen liittyville yrityksille ei ole mennyt perille että lakia pitää noudattaa ja kunnioittaa, vaan edelleen ajellaan mainosteipatuilla rekoilla pitkin turuja ja toreja, sekä teippaillaan sarkastisia pilatekstejä autojen kylkiin, tyyliin: "Tämä teippaus suojelee sinua. Me vain kuljetamme pulloja.", minkä oli tekaissut Hartwall.

Hah. Onpas lapsellista toimintaa, ähäkutin huutelun ja kielennäyttämisen tasoista pelleilyä, jonka ei soisi kuuluvan vakavan yrityksen imagoon. Jonkun mielestä tämä oli hauskaa. Tämä joku saisi saada potkut. Tosiasiassa se ei ole, laki on vakava asia ja se on ihan perustellusti laadittu.

Nimittäin tosiasiahan on että jos alkoholia ei olisi, sitä ei "nautittaisi", eli sillä ei myöskään voisi juoda itseään turmioon ja aiheuttaa kuluja yhteiskunnalle ja pahoinpidellä läheisiään henkisesti eikä fyysisesti. Hyvin monet ihmiset tätä tekevät Suomessa yhä edelleenkin vaikka kaikenlaisia kehittäviäkin harrastuksia olisi nykyään saatavilla, ja ihan ilmaiseksikin. Näihin alkoholin suurkuluttajiin tällaisella mainonnan kiellolla ei tietenkään ole merkitystä, koska he ostavat alkoholia muutenkin, ja heidän tekee sitä koko ajan mieli. Tällä lailla onkin tarkoitus vaikuttaa satunnaisiin käyttäjiin, ettei heidän tekisi sitä niin usein mieli, etteivätkä he ostaisi alkoholia hetken mielijohteesta. On nimittäin tutkittu ja tieteellisesti todistettu mielikuvien ja alitajuntaistenkin halujen vaikuttavan vakavasti ostokäyttäytymiseen. Tätä ei voi kukaan täysjärkinen kieltää, joten on erittäin hyvä että säädetään lakeja jotka rajoittavat alkoholin mainontaa. Jos ihmisen ei tee mieli alkoholia jollakin hetkellä, ja hän näkee alkoholimainoksen, voi hänellä herätä ajatus joka johtaa mielitekoon. Ajatus voi jäädä alitajuntaan muhimaan niin että seuraavan kerran kaupassa käydessään hän meneekin alkoholiosastolle ja ostaa sitä.

Nykyinen lainsäädäntö on kuitenkin vielä täysin riittämätön kitkemään alkoholin aiheuttamat ongelmat kokonaan pois Suomesta, mutta hyvän suuntaan ollaan onneksi menossa. Kehitys on vain tuskaisen hidasta, koska kulttuurimme on niin "viinaan menevä" ja alkoholia ylistetään yksityisellä tasolla jatkuvasti. Humalaisten toilailuille vain nauretaan ja omilla sekoiluilla jopa kerskaillaan jälkeenpäin. Samoin juontimäärillä. Sillä kuka on "kova jätkä" ja juo eniten. Kenellä on paras viinapää ja kuka on sekoillut pahimmin. Tällaisessa ei ole mitään hauskaa vaan kaikki tämä on säälittävää räpellystä, alkoholin orjien surullisia toilailuja. He kaipaisivat hoitoa ongelmaansa, eivätkä suinkaan kannustusta, mikä vain pahentaa asiaa.

Minulla on kosolti ehdotuksia alkoholiongelman parntamista, kansanterveyden kohentamista, alkoholin vaivojen hoidosta aiheutuvien kulujen leikkaamista, sekä kaikkea muuta aiheeseen liittyvää kohtaan.

Ensinnäkin on hyvä että nyt alkoholin ulkomainonta on kielletty, sekä mainoskylteissä, julisteissa että autojen kyljissä. Seuraavaksi tulee kieltä kaiken alkoholin mainonta muuallakin, esim. televisiossa, jossa yhä näkyy alkoholijuomien mainoksia. Nyt ne on siirretty yleensä ilta-aikaan, mutta kukaan ei oikeasti valvo mihin aikaan lapset katsovat ja näkevät näitä mainoksia televisiosta. Tällaista ei pystykään valvomaan, joten alkoholimainonta tulee kieltää kokonaan.

Nyt alkoholi on kaupoissa kasattu omalle osastolleen, erilleen muista elintarvikkeista (vaikkakin virvoitusjuomat ovat kiusallisen lähellä alkoholijuomia, ja juuri lapset haluavat usein ostaa virvoitusjuomia). Alkoholi tulee ensinnäkin poistaa elintarvikekaupoista ja kioskeista kokonaan ja siirtää se pelkästään Alkon tiloihin. Alkojen aukioloaikoja ei missään nimessä tule pidentää, eikä siis alkoholin saatavuutta laajentaa, koska se johtaisi vain suurempaan kulutukseen ja entistä suurempiin haittoihin. Olen keskustellut aiheesta alkoholia kohtuullisesti nautiskelevien ihmisten kanssa, sekä sellaisten tuttavien, joiden alkoholinkäytön näkee joko jo lähteneen tai pian lähtevän täysin lapasesta (eli heistä on tulossa kovaa vauhtia alkoholisteja). Kaikki alkoholia käyttävät ovat sitä mieltä että sen saatavuutta pitäisi helpottaa. Minä olen täysin päinvastaista mieltä, ja minun mielipiteeni on tieteellisesti perusteltu. Heidän mielipiteensä ovat vain henkilökohtaisia mielipiteitä, joiden perusteena on lause: "Mutta kun minä haluan!". Lapsellista.

Jos alkoholin saatavuutta helpotettaisiin, esim. kauppojen aukioloaikoja pidentämällä, joisivat ihmiset ilman muuta enemmän. Koska nyt monet jäävät ilman alkoholia tullessaan liian myöhään kauppaan tai pikemminkin jäävät ilman lisäannostaan, jota ovat tulleet liian myöhään hakemaan, tästä seuraa ilman muuta se että he juovat vähemmän, kuin jos he saisivat ostettua alkoholia (lisää). Heidän aikaisemmin ostamansa annosmäärä on jo yleensä enemmän kuin tarpeeksi, ja usein humalassa päätetty lisäalkoholin ostoretki on siis haitallinen, mikä on syytäkin torjua. Humalaiselle ei onneksi myydä, mutta siis vain teoriassa ja lain kirjaimen mukaan, käytännössä olen nähnyt miten viinalta haiseva mies on saanut ostaa viinapullon Alkosta myyjän sitä mitenkään kritisoimatta. 

Alkoholin haittoihin on puututtava jokaisessa vaiheessa. Lapsilta se onkin kiellettyä, mutta täysi-ikäisyyden rajaa tulisi nostaa (monien muidenkin syiden takia) vähintään 21:een vuoteen, koska ihmisen aivot kehittyvät vielä siihen asti. 18 vuotta on vain ihmisten keksimä arbitraarinen lukuarvo, joka ei perustu mihinkään. Aiemmin aikuiseksi tultiin varhemmin, 16-vuotiaana tai aiemminkin, ja on ihmisen evoluution kannalta tarpeellistakin jatkaa tätä kehitystä nostamalla täysi-ikäisyyden rajaa 21:een vuoteen, koska eliniän pidentyessä vuosisatojen ja -tuhansien saatossa, on myös ihmisen lapsuus vastaavasti pidentynyt ja biologisestikin aikuiseksi tullaan yhä myöhemmin. Tämä on vain tervettä kehitystä, jota lainsäädännön pitäisi seurata, eikä olla ajastaan jälkeenjäänyt muinaisreliikki.

Alkoholia alaikäinen saa nykyään myös sillä tavoin, että joku lusmu ja piittaamaton aikuinen sitä hänelle käy ostamassa. Tällaiseen pitäisi ehdottomasti puuttua paljon nykyistä ankarammin ja tuosta rikoksesta määrätä vuosi ehdotonta vankeutta, ikään kuin peloterangaistuksena, ettei kukaan siihen ahneuksissaan sortuisi (lapsi yleensä maksaa siitä pienen rahapalkkion, tytöt joskus seksiäkin, mikä on myös erittäin haitallista ja paheksuttavaa).

Alkoholin mielikuvamainonta on jo kiellettyä, mutta tätäkään kieltoa ei noudateta, vaan yritetään keksiä kaiken maailman porsaanreikiä ja kiertoilmauksia. Siiderimainoksissa televisiossa esiintyy usein juhlivia ja iloisia ihmisiä, jotka ovat kaikki nuoria kauniita ja komeita sekä hyvin toimeentulevan näköisiä. Yksipuolinen kuva alkoholin "eduista", joita tutkitusti ei ole olemassa yhtäkään, antaa täysin väärän kuvan kasvuiässä olevan ihmisen ajatusmaailmalle, joka on vielä helposti muokattavasti mainostuksen härskein keinoin. Näitten yritysten tarkoitushan on ainoastaan tuottaa omistajilleen mahdollisimman paljon rahaa, ei mikään muu. Niitä ei kiinnosta kansanterveys tai yksittäinen kuluttaja. Ehei, mitä suuremmat tulot, sen parempi, millään muulla ei ole mitään väliä. Näin ollen ne hyökkäävätkin heti vastaan, kun niiden toimintaa yritetään rajoittaa yhtään millään tavoin. Perusteluja ne eivät tietenkään ole esittäneet, vaan niiden taktiikkana on saattaa lain kirjain naurunalaiseksi ja aggressiivisesti hyökätä kaikkea arvostelua vastaan niin kauan että se vaimenee. Sitten ne saavat vapaasti rellestää ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella käärien maksimoidut voitot omiin taskuihinsa. Mokomat ahneet ja välinpitämättömät lurjukset!

Alkoholia tuottavat, välittävät, mainostavat ja myyvät yritykset ovat moraalittomia kansan sairastuttajia, jotka tekevät bisnestä ihmisten alkukantaisimpiin elämellisiin vietteihin vetoamalla. Tällainen on erittäin haitallista ja jopa pahaksi luokiteltavaa toimintaa, jonka omantunnon pitäisi kieltää, mutta ilmeisesti näillä ihmisillä sellainen on jäänyt kunnolliseksi kehittymättä (kenties alkoholin vaikutuksen takia).

Tämäkin aihe on suomalaisille tabu, koska viina on yhä niin läpitunkevana elementtinä yhteiskunnassamme, sääli kyllä. Aina kun aiheesta sanoo mitään poikkipuoleista, alkavat viinanjuojat heti heitellä sanallisilla polttopulloillaan. Heillä ei kuitenkaan ole minkäänlaisia argumentteja viinanjuonnin puolesta, sillä sen on todettu olevan ainoastaan haitallista elimistölle, niin ruumiille kuin psyykellekin. Se voi aiheuttaa vakavan riippuvuuden sekä kuolemaan johtavia sairauksia.

Ihmisten tulisi hylätä alkoholinjuonti kokonaan eläimellisenä ja alkeellisena käytöksenä, ja keskittää voimavaransa itseä kehittäviin harrastuksiin, joita voisivat olla esimerkiksi liikunnan harrastaminen, korkeakirjallisuuden lukeminen, oma kirjoitusharrastus, tieteen innovaatioiden seuraaminen, opiskelu, piirtäminen, taiteiden harrastaminen, soittaminen, laulaminen, lautapelien pelaaminen ja suunnittelu (shakki erityisen suositeltava), arvoitusten, ristisanojen ja pulmapelien ratkominen, klassisen musiikin konserteissa, oopperassa, baletissa ja teatterissa käyminen sekä lukemattomat muut omaa maailmankuvaa avartavat, tietoisuutta lisäävät ja henkeä sekä ruumista kehittävät kunnollisen ihmisen toimet. Jokaisella ihmisyksilöllä on velvollisuus kehittää itseään aina vain paremmaksi yksilöksi ja yhteiskunnan jäseneksi. Älä kysy mitä valtio ja muut ihmiset voivat tehdä sinun hyväksesi, vaan mitä sinä voit tehdä valtion ja muiden ihmisten hyväksi.

Hyvää ja raitista loppuelämää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti