keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Viskigate

Kansa kohkaa nyt uudesta laista, joka kielsi kahdelta kaljabloggarilta viski-sanan käytön heidän mainostaessaan erästä suomalaista alkoholitapahtumaa. Hienona vastaiskuna jokainen nyt kirjoittelee blogeihinsa ja Facebook-seinälleen sitä V-sanaa uudestaan ja uudestaan, aivan kuin se olisi hyväkin vitsi.

Kyseessä on väärinymmärrys kansan taholta, kuten yleensäkin, kun perusteellisia lähteitä ei jakseta tarkistaa. Juttuhan on se, että alkoholia ei saa alaikäinen juoda. Mikä on hyvä asia, jokainen varmaan myöntää tämän. Nimittäin alkoholi on hermomyrkky, jolle vielä kasvuiässä oleva ihmisenalku on erittäin altis, joten on parasta kieltää alaikäisiltä alkoholi kokonaan. Niinkuin on tehty jo kauan sitten.
Kuitenkin on tieteellisillä tutkimuksilla osoitettu että alkoholilla ei ole yhtään ainutta myönteistä vaikutusta ihmiskehoon eikä -mieleen, vaan ainoastaan haittavaikutuksia sen myrkyllisyyden takia. Pahimmillaan alkoholi voi tappaa, niin kuin kai kaikki hyvin tiedämme. Ja lukemattoman monet ovat viinaan kuolleetkin Suomessa ja maailmalla. Täällä siitä voi puhua jo kansanongelmana, mikä on hyvin surullista. Minkäänlaisia perusteita ei siis ole sillekään että alkoholia voi aikuinen, tai ylipäätään kukaan elävä olento, juoda, koska siitä ei ole kuin haittaa. Parasta siis olisikin että alkoholi olisi kielletty kaikilta ihmisiltä ikään katsomatta. Tämän toteuttaminen on ikävä kyllä mahdotonta. Jos valtio nyt kieltäisi alkoholin kokonaan, syntyisi kapinointia ja mellakoita, joita ei ennen ole Suomessa nähty. Tämä on vuorenvarmaa, sillä mikään ei saa viinaanmenevää kansaa kapuamaan barrikadeille yhtä tehokkaasti kuin heidän elämänsä ainoan säälittävän tarkoituksen ottaminen heiltä pois. Seuraisi varmasti täyskaaos ja sitähän emme halua.

On siis pienempi paha antaa idioottien juoda itsensä päihdyksiin yhä uudestaan ja uudestaan kunnes kuolevat ennenaikaisesti maksakirroosiin, kuin yllyttää heidät rynnimään eduskuntatalon ovista sisään. Verovarojahan tällaisten pulsujen ylläpitäminen tietysti vie aivan liikaa, mutta ehkä itseaiheutettujen sairauksien hoitokustannukset voisi pikku hiljaa ja huomaamatta hivuttaa niitten ihmisten harteille, joille ne oikeasti kuuluvat, eli asianosaisille itse. Minä en halua että minun vaivalla ansaitsemiani rahoja syydetään kaikenmaailman puliukoille, nisteille ja kerjäläisille. Minä haluan maksamilleni veroille vastinetta; kirjastoja, infrastruktuuria ja ilmaisen julkisen liikenteen.

Ja jos alkoholi lailla kiellettäisiin, tekisivät ihmiset sitä salaa kuitenkin, niin kuin kieltolain aikaan, tai sitten trokarit salakuljettaisivat sitä maahan. Kiellon täytyisikin olla maailmanlaajuinen, mikä edellyttäisi maailmanhallitusta, minkä kannalla toki olen. Lempeä diktatuuri olisi kaikkein paras vaihtoehto, sillä seitsemän miljardin ihmisen kesken on mahdoton järjestää äänestystä, jonka tulokset olisivat luotettavat.
Myös ihmisiä pitäisi pystyä valvomaan tarkemmin, jottei alkoholin kotipoltto onnistuisi, ehkä ihmisiin asennettavien tunnistesirujen avulla, tai jotenkin muuten. Tällainen ei ole kuitenkaan realistinen mielikuva, ja luulenpa että muutaman agitaattorit saisivat houkuteltua taakseen tarpeeksi kapinallisia systeemiä vastaan aloittaakseen sisällissodan tai pari. Siitä taas seuraisi kansanmurha, jollei uusista arvoista luovuttaisi.

Asia oli kuitenkin viski. Tai whiskey, niin kuin se kuuluisi oikeasti kirjoittaa. Se on vahva alkoholijuoma, jota ei oikein voi suositella kenellekään. Useat sitä kuitenkin juovat. Onpa olemassa oikein viskihifistelijöitä, jotka tuntevat monet eri merkit pelkästään maun perusteella. Sitä varten onkin saanut jo kurmottaa maksaansa aika tavalla, enkä usko että näillä ihmisillä onkaan pitkä loppuelämä edessä. No, itsepähän ovat valintansa tehneet, joten muita ei voi tulevista sairauksista syyttää.
Tämän ns. "Viskigaten" kuitenkin aiheutti se seikka, että laki kielsi kahdelta vähäpätöiseltä bloggarilta sanan 'viski' käytön. Syy löytyy laista, jos joku (oikeasti ei kukaan näistä nillittäjistä) on viitsinyt perehtyä aiheeseen kunnolla:


33 § (28.2.2014/152)
Mainonnan sääntely
Väkevän alkoholijuoman mainonta, epäsuora mainonta ja muu myynninedistämistoiminta on kielletty.
Miedon alkoholijuoman ja vähintään 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävän juoman mainonta, epäsuora mainonta ja kuluttajiin kohdistuva muu myynninedistämistoiminta sekä sen liittäminen muun tuotteen tai palvelun mainontaan tai myynninedistämistoimintaan on kielletty, jos:
1) se kohdistuu alaikäisiin tai muihin henkilöihin, joille alkoholijuomaa ei 16 §:n mukaan saa myydä, taikka siinä kuvataan tällaisia henkilöitä;
2) siinä yhdistetään alkoholin käyttö ajoneuvolla ajamiseen;
3) siinä korostetaan alkoholijuoman alkoholipitoisuutta myönteisenä ominaisuutena;
4) siinä kuvataan alkoholin runsasta käyttöä myönteisesti taikka raittius tai alkoholin kohtuukäyttö kielteisesti;
5) siinä luodaan kuva, että alkoholin käyttö lisää suorituskykyä taikka edistää sosiaalista tai seksuaalista menestystä;
6) siinä luodaan kuva, että alkoholilla on lääkinnällisiä tai terapeuttisia ominaisuuksia tai että se piristää, rauhoittaa tai on keino ristiriitojen ratkaisemiseksi;
7) se on hyvän tavan vastaista, siinä käytetään kuluttajan kannalta sopimatonta menettelyä taikka annetaan muutoin alkoholista, sen käytöstä, vaikutuksista tai muista ominaisuuksista totuuden vastaista taikka harhaanjohtavaa tietoa;
8) se toteutetaan televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain (744/1998) mukaisessa televisio- ja radiotoiminnassa kello 7–22 tai kuvaohjelman, jonka ikäraja on kuvaohjelmalain (710/2011) mukaan alle 18 vuotta, elokuvateatterissa tapahtuvan julkisen esittämisen yhteydessä;
9) se toteutetaan tai kohdistetaan yleisölle järjestyslaissa (612/2003) tarkoitetulla yleisellä paikalla;
10) siinä käytetään kuluttajan osallistumista peliin, arpajaisiin tai kilpailuun; sekä
11) sen kaupallinen toteuttaja käyttää hallitsemassaan tietoverkon palvelussa kuluttajien tuottamaa sanallista tai kuvallista sisältöä tai saattaa palvelun välityksellä kuluttajien jaettavaksi tuottamaansa tai kuluttajien tuottamaa sanallista tai kuvallista sisältöä.

Lähde, Finlex: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941143#L5

Mikä kohta tässä on jäänyt ihmisille epäselväksi? Alkoholia ei saa mainostaa alaikäisille, eikä vahvaa alkoholia kenellekään. Siinä se, melko yksinkertainen sääntö.
Kahta bloggaria on kielletty käyttämästä yhtä ainutta sanaa yhteen tiettyyn tapahtumaan liittyvässä blogikirjoittelussa, joka selvästi on mainontaa, ja täten alkoholin mainitseminen siinä on kiellettyä, ja tästä on saatu paisuteltua valtava kohu sosiaalisessa mediassa, tuossa kaiken nykypäivän valheen, propagandan, joukkohysterian sekä misinformaation alkulähteessä.

Kasvakaa isoiksi, ja lopettakaa nillittäminen. Ja opetelkaa ne lait hyvät ihmiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti