keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Vasenkätiset ovat valittajia

Kaikki vähemmistöt ovat valittajia. tällä kertaa olen ärsyyntynyt vasenkätisistä. Heitä on väestöstä arviolta 10-13 %, mutta luotettavia tilastoja koko maailmasta ei ole saatavilla. Vasenkätisten määräksi on veikattu välillä vain viittä prosenttia, enimmillään kahtakymmentä. Kymmenen prosentin tienoilla kuitenkin luultavasti todellisuudessa liikutaan. Kyse on siis pienestä vähemmistöstä.
Kysymykseni vasenkätisille onkin: miksi enemmistön pitäisi alistua vähemmistön tahtoon?
Koska sitähän te tahdotte, älkää yrittäkö muuta väittää, tai verhota agendaanne tasa-arvon löyhään kaapuun, jolla nykyajan vasemmistosuvaitsevaiselitisti voi perustella kaiken itsekkään toimintansa.
Koska oman edun itssekkäästä tavoittelustahan tässä on kyse.
Maailma nyt sattuu olemaan raakennettu oikeakätisille ihan sen takia että suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä! Koittakaa ymmärtää ja hyväksyä se. Vasenkätisyydestä johtuvat "haitat" eivät ole mitään verrattuna esimerkiksi epämuodostumista, onnettomuuksista, köyhyydestä, sairauksista tai tyhmyydestä johtuviin haittoihin. Vasenkätisyyden haitat ovat niin mitättömiä että niistä tehtyjen valituslistojen lukeminen saa järkevän ihmisen apen kiehumaan, koska joku kehtaa nillittää naurettavan pienistä asioista, jotka koskettavat vain häntä itseään ja muutamaa hassua muuta, jotka niistä jaksavat välittää paremman tekemisen puutteessa. Tuntuu kuin uhrin statusta hakevat vasenkätiset koittaisivat kalastella jotain säälipisteitä ja niiden avulla erikoisasemaa yhteiskunnassa. Jalustalle nostetaan saavutusten perusteella, ei sen takia että on sattunut syntymään oikea- tai vasenkätiseksi!
Buzzfeed (joka on halpamainen huomionkalastelusivusto) on tehnyt listan, jota en viitsi linkata ettei se saisi lisää katsojia, vasenkätisten kohtaamista "vaikeuksista elämässä".
1. Kierrelehtiöt. Niihin kirjoittaminen kuulemma sattuu vasempaan käteen. Oletteko ottaneet huomioon että yhtä lailla se "sattuu" oikeaan käteen, kun kirjoittaa vasemmanpuolimmaiselle sivulle! Ja jos ei kirjoita kuin joka toiselle sivulle, miksi vasenkätinen kirjoittaisi oikeanpuoleiselle sivulle, jos se kerran sattuu! Jätä ensimmäinen sivu tyhjäksi ja aloita sen taustapuolelta senkin typerys!

2. Kirjoittaminen mappiin. Vasenta kättä taas häiritsevät ne mapin kilpsit, joilla rei'itetyt paperit kiinnitetään siihen. Voi pyhä yksinkertaisuus! Ei voi olla totta ettei aikuinen ihminen keksi ottaa sitä paperia irti siitä mapista, jos siihen on muuten hankala kirjoittaa! Itsekään en juuri koskaan kirjoita mapissa oleviin papereihin, vaan rei'itän vasta valmiiksi kirjoitetut paperit ja kiinnitän ne sitten mappiin. Ei ole vaikeaa, vai onko?

3. "Vain yksi saastainen vasemman käden baseball-hanska koulun liikuntavälinevarastossa". No johan on, ihan kuin ne oikean käden hanskat olisivat yhtään vähemmän hikisiä! Luultavasti vain enemmän, koska oikeakätisiä on enemmän ja useampi on niitä hanskoja silloin käyttänyt.

4. Liian vähän vasenkätisten saksia luokassa. Itse jouduin kärsimään siitä että vasenkätisten saksia oli liikaa. Ei niillä leikkaaminen kivalta tuntunut, mutta oli se täysin mahdollista. Aika pienestä valittamista. Jos kerran on vasenkätinen, niin eikö voi hankkia omia saksia? Itselläni on penaalissa omat (oikeakätiset) sakset. Saksia muutenkin tarvitsee usein silloin kun niitä ei ole joka puolella saatavissa, olivat sitten minkäkätisiä tahansa.

5. Kuulakärkikynät eivät toimi yhtä hyvin kirjoitettaessa vasemmalla kädellä. Tämä johtuu siitä että vasemmalla kirjoitettaessa kynän kuulaa joutuu työntämään, eikä vetämään paperia pitkin, niinkuin normaalisti, ja tällöin mustetta ei tule kynän sisältä itse kuulan pinnalle, ja sitä kautta paperille yhtä paljon. Tämä ei ole kenenkään vika, se on fysiikkaa ja sitä vastaan ei voi taistella. Kirjoita lyijykynällä tai huopakynällä sitten.

6. Mustetta vasemman kämmenen syrjässä. Ja kuvassa on ristisanatehtävä. Ensinnäkin, pakkoko sitä ristisanaa on mustekynällä täyttää, eihän sitä voi korjatakaan jos se menee väärin? Toiseksi, onko pakko laskea se käsi siihen päälle heti kun muste on vielä märkää, koska ristisanaa ei täytetä niin nopeasti kuin kirjoitusvihkoa, siinä on hyvää aikaa antaa musteen kuivua miettiessä seuraavaa sanaa. Kolmanneksi, sama "ongelma" koskee myös oikeakätisiä! Ristisanaa täytetään yleensä sattumanvaraisessa järjestyksessä, joten sanoja voi tipahdella minne puolelle ristikkoa tahansa. Tällöin kumpi tahansa käsi kirjoittaakin, voi joutua vasta kirjoitetun sanan päälle. Antakaa sen musteen kuivua ja tehkää lyijykynällä hyvät ihmiset.

7. Kyynärpäiden törmääminen ruokapöydässä oikeakätisen kanssa. Kuvassa vasenkätinen tyttö ja oikeakätinen poika istuvat pöydän ääressä ja heidän syömäkäsiensä kyynärpäät menevät ristiin. Ei kenellekään tullut mieleen asettaa ruokailijoita toisinpäin, toistensa paikoille?!? Silloinhan kummankin ruokailukädelle jäisi mahdollisimman paljon tilaa. Ei tietenkään tullut mieleen, kun pitää olla niin tyhmä.

8. "Ipadin Kindle-sovelluksella vasen puoli on takasivu". Tarkoittaen että kun Ipadilla luetaan virtuaalista "kirjaa", ja jos vasenkätinen haluaa pitää pädiänsä vasemmassa kädessä, on hänen siirrettävä kättään peräti viitisentoista senttiä ruudun oikealle laidalle tehdäkseen pienen liikkeen kääntääkseen sivua. Onpas nyt ihan hirvittävä vaiva! Onkohan oikeankin kirjan sivujen kääntäminen ihan ylivoimainen tehtävä nykyajan pullamössösukupolvelle, joka on tottunut saaman kaiken internetin syövereistä näyttöpäätteelle esitettynä? Ja mikä siinä on ettei sitä oikeata kättä voi käyttää sitten yhtään mihinkään, kun ei se kelpaa pienenpienen sormieleen tekemiseen, eikä myöskään itse peräti 652 grammaa painavan laitteen pitelemiseen? Minä ainakin osaan käyttää vasenta kättäni kaikenlaiseen toimintaan, ehkä kirjoitusta ja piirtämistä lukuun ottamatta. Ja jos on niin kova paikka, niin osta se oikea Kindle sitten! Siinä on sivunkääntönappi kummallakin reunalla, ja se on muutenkin parempi kuin Applen ylihintaiset designroskatuotteet (Kindlessä on edullisuuden lisäksi paremmin lukemiseen soveltuva silmiä ärsyttämätön näyttö).

9. Auton ajajan juomakupin pidike on oikealla puolella. Huoh! Jälleen kerran, mitä idiotismia! Ensinnäkin, mikä pakko on juoda samalla kun ajaa, se on häiriötekijä, joka voi pahimmillaan johta liikenneonnettomuuteen. Toiseksi, ei se kuppi mahdu olemaan siellä vasemmalla puolella, koska siinä on auton ovi! Kolmanneksi, eivätkö vasenkätiset osaa juoda kuppi oikeassa kädessä?!? Ei voi olla niin hankalaa, minä juon monesti vasemmalla kädellä, minulle on aivan samalla kummalla kädellä mukia tai lasia pitelen. Neljänneksi, englantilaiset autot ovat peilikuvia muunmaalaisista, niissä on ratti oikealla ja kupinpidike vasemmalla (jos sellainen siis autosta ylipäätään löytyy), enkä ole ikinä kuullut kenenkään oikeakätisen valittavan että kupinpidike olisi väärällä puolella englantilaisissa autoissa. Jos se harmittaa niin vietävästi, niin voi sitten varmaan hankkia sen Anglobiilin. Tai muuttaa ihan suoraan engelsmannien maahan. Tai vaikka käpertyä omaan surkeaan pikkumaisuuteensa ja kadota olemassaolon piiristä.

10. Näppäimistön numerotaulukko (numpad) on oikeassa laidassa. Argh! Minun kannettavassa tietokoneessani ei ole numpadia ollenkaan. Se ei haittaa, sillä NÄPPÄIMISTÖSSÄ ON MUUTENKIN NUMEROT!!! Ihan siinä aakkosten yläpuolella. Jos jossakin näppäimistössä on erillinen numeronäppäimistö, on se vain bonusta, siis niille jotka sitä ylipäätään tykkäävät käyttää, itse en siitä tykkää enkä sitä tarvitse mihinkään. Nopeammin numerot saa kirjoitettua siitä kirjainten yläpuolelta, koska kirjoittavat kädet ovat joka tapauksessa sillä kohdin. Myöskään ei liene mahdotonta siirtää sitä vasenta kättään hieman sinne näppäimistön oikealle reunalle, silloin harvoin kun numpadia tarvitsee käyttää. Ja jos se on liian hankalaa, voisitte ehkä opetella myös oikealla kädellä kirjoittamaan niitä numeroita. Ei voi olla liikaa vaadittu, vai ettekai väitä että kirjoitatte näppäimistöllä vain yhdellä kädellä? Jostain kumman syystä minulta onnistuu sekä kirjainten että numeroiden kirjoittaminen oikealla ja vasemmalla kädellä, tiedä sitten mikä vasenkätisten oikeassa kädessä on taas vialla. Kaiken kukkuraksi on olemassa irroitettavia numpadeja, lähinnä pelikäyttöön tarkoitettuja, jotka voi kiinnittää pöytäkoneen näppäimistön kummalle tahansa sivulle. Ostakaa sinisterit sellainen, jos niin laiskottaa siirtää vähän sitä kättä.

11. "Vasenkätiset kuolevat nuorempina". Valetta. Perustuu ikivanhoihin tilastoihin, joiden keräämisen aikaan monet vasenkätiset oli opetettu jo lapsena oikeakätisiksi, minkä takia vanhojen ihmisten ikäluokassa ei ollut juurikaan vasenkätisiä, koska useimmat heistä ilmoittivat itsensä oikeakätisiksi. Tästä sitten pääteltiin virhellisesti että vasenkätiset olivat jo kuolleita siihen ikään mennessä, ja tilastovirheen synnyttämä myytti oli valmis. Voitaisiinko jo hylätä tämä urbaanilegenda. Se ei muuten ollut kysymys. Ainut minkä tuo tilasto todistaa, on se että vasenkätinen voi opetella oikeakätiseksi, niin kuin oikeakätinenkin vasenkätiseksi, tai kumpikätinen tahansa kumpikinkätiseksi.

12. "Nämä pöydät", ja kuvassa on yliopiston luentosalin nousevien penkkirivien jokaisen penkin vieressä (oikealla puolella) olevia pikkuruisia pöydäntynkiä. Tuollaisia pöytiä on todella harvassa paikkaa, Suomessa niitä ei varmastikaan ole, sillä en ole eläissäni moisia missään nähnyt. Kyseessä on yleensäkin muistiinpanopöydän huono suunnittelu, koska se on kumpikätiselle tahansa liian pieni minkäänlaista järkevää käyttöä ajatellen. Vasenkätinen voi toki tuntea olonsa vielä oikeakätistä hankalammaksi tässä nimenomaisessa tilanteessa, mutta siitäkin selviäisi pienellä ja vaivattomalla maalaisjärjen käytöllä: mtäpä jos vasenkätinen menetkin sellaiselle tuolille istumaan, jonka vasemmalla puolella on tyhjä istuin. Nimittäin silloin voit käyttää vasemmalla puolella olevaa pöytää alustana, se on varsin lähellä kuitenkin. Helppoa, jos osaa käyttää omia aivojaan!

13. Mittakupit, joissa on kahva toisella puolella, ja kun sitä pitää vasemmalla kädellä, näkee kupista metrijärjestelmän mukaisen mitta-asteikon, kuppien ja unssien ollessa vastakkaisella puolella. Hohhoijakkaa! Amerikkalaiset, tässä pikku vinkki teille: luopukaa jo muista kuin SI-järjestelmän mukaisista asteikoista, ne ovat epätieteellisiä, epäkäytännöllisiä, vanhentuneita ja aiheuttavat hankaluuksia kaikkien muiden kanssa. Tämän jälkeen mitään "ongelmaa" vasenkätisillekään kupinpitelijöille ei ole, koska sama mitta-asteikko voidaan painaa mittakupin kummallekin puolelle. Joka tapauksessa, en taaskaan ymmärrä miten vaikeaa sitä kuppia voi olla pitää oikealla kädellä? Esimerkiksi leipätaikinaa sekoittaessani pidän sekoituskauhaa oikeassa kädessäni (koska se on vahvempi, ja sekoittaminen tarvitsee voimaa) ja vasemmalla kädellä kaadaan jauhoja ja muita aineita kulhoon. Miksi ei vasenkätinen muka osaa annostella oikealla kädellään ainesosia? Sitäpaitsi jos se nyt sitten on aivan mahdotonta, niin voi siitä kupista pitää muualtakin kiinni kuin vain siitä korvasta. Ja vielä: kuvassa oleva kuppi on läpinäkyvää muovia, siitähän näkee läpi sen vastakkaisellakin puolella olevan mitta-asteikon!

14. Amerikkalainen purkinavaaja. Plääh, se on huono ja epäkäytännöllinen iso mötikkä muutenkin. Suomalainen purkinavaaja, yksinkertaisista yksinkertaisin, pieni teräslätkä, jossa on hainevää muistuttava terä, on paras purkinavaaja kaikista. Hankkikaa sellainen, sitä voi käyttää kummalla kädellä tahansa, oikealla kädellä myötäpäivään purkin reunaa pitkin, vasemmalla kädellä vastapäivään. Jos vastapäivään purkin avaaminen tuntuu liian haasteelliselta (ei vaatisi vähääkään opettelua, mikä on nykyihmiselle ylitsepääsemättömän hankala suoritus), on myös mahdollista ottaa pihdit kauniiseen (vaikka vasempaan) kätöseensä ja vääntää purkinavaajan terä vastakkaiselle puolelle. Näin siitä on tullut vasenkätisten purkinavaaja, eikä tämän tekeminen vienyt aikaa kuin muutaman sekunnin. Purkinavaaja itsessään on niin halpa, että se ei käytännössä kustanna yhtään mitään.

15. Pelikonsolien ohjaimet, kuvassa Playstationin sixaxis. Kyllä, konsolien peliohjaimissa "nuolinäppäimet", eli ne joilla pelihahmoa yleensä liikutellaan, sijaitsevat paikalla, joihin niihin ylettää oikean käden peukalolla. Kuitenkin tietokonepeleissä hahmoa yleensä liikutetaan W,A,S ja D -näppäimillä, mitkä sijaitsevat paikassa, jossa niitä on kätevin käyttää vasemmalla kädellä. Ikinä koskaan milloinkaan en ole kuullut oikeakätisten (vaikka tunnen hyvin paljon intohimoisia pelaajia), valittavan siitä että näitä näppäimiä ei voi käyttää oikealla kädellä. Taas kerran ilmitulee vasenkätisten dextrofobia, niin ettei sillä oikealla kädellä voi mukamas sitten tehdä yhtikäs mitään. Kaiken lisäksi on olemassa myös vasenkätisille rakennettuja peliohjaimia, että netistä sitten vaan tilaamaan. Kuitenkin terveellisemää olisi mennä vaikka ulos lenkille, eikä hakata sitä padin tattia koko päivää ja yötä peukalot ruvella. Itse en myöskään arvosta koko konsolipelaamista, enkä pelien ohjaamiseen siinä käyettävää mekaniikkaa, padit ovat surkeita kapistuksia, epätarkkoja ja hankalia käyttää verrattuna ylivertaiseen hiiri-näppäimistö-komboon. Lisäksi parhaat pelit ovat tietokoneelle.

16. Luottokorttimasiinan digitaalisen allekirjoituksen näytön kynän johto ei koskaan ole torpeeksi pitkä. Kuvassa mies kirjoittaa oikealla kädellä diginäyttöön siinä puhelinjohdolla kiinni olevalla kynällä allekirjoitustaan. Huom. puhelinjohdolla! Siinä on kierteinen johto ihan sen takia että se venyy! Kyllä on mahdollista kirjoittaa se nimikirjoitus myös vasemmalla kädellä. Ei siinä mitään romaania rustata kuitenkaan, ja joka tapauksessa diginäyttöön tehtävästä autograafista tulee hillittömän ruma, koska näytöt ja kynät ovat epätarkkoja ja täriseviä, eivätkä vastaa oikean kynan ja paperin tuntumaa millään lailla. Vasta lähiaikoina on alkanut tulla virastoihin tuollaisia digihirvityksiä, joista en keksi yhtään hyvää sanaa sanottavaksi. Ne vain hankaloittavat asiakkaan asiointia. Kynä ja paperi on lyömätön yhdistelmä.

17. "TÄMÄ", ja kuvassa on kämmensyrjä, joka on kauttaaltaan harmaan grafiitin peitossa. Kuvatekstin mukaan tämä on myös "PAHIN". No, jos kämmensyrjän likaantuminen lyijykynänjäljestä on vasenkätisten pahin ongelma niin voi voi, kyllä on asiat taas hyvin kun on aikaa ja tarmoa valittaa pikkuasioista. Tiedättekös muuten mitä, minulle on myös käynyt aivan sama juttu lukemattoman monia kertoja, kun olen piirtänyt lyijykynällä. Siinähän ei ole väliä onko vasen- vai oikeakätinen, käsi usein likaantuu silti. Eikä se nyt niin paha ongelma ole kuitenkaan.

18. "...jota varten joku on suunnitellut nämä", edelliseen "ongelmaan" viitaten kuvassa näkyy vasemman käden hanskoja, joissa on vain ranteen ympäri menevä osuus, joka jatkuu kämmenen alaosan peittona ja muodostaa yhden sormen pikkurillin ympärille (tällaisen hanskan myös tekee apteekin halvasta pellavahanskasta saksien avulla voin 30:ssa sekunnissa). Nii-in! Eli aivan turhaa valitusta, kun tällainen hanskakin on keksitty jotta edellistä ongelmaa ei lainkaan enää olisi! Ja miten tämä muka sitten on ongelma?!? Tämähän on nimenomaan ratkaisu ongelmaan!!! Typerykset! Kirjoittaja vielä kehtaa valittaa että "surullisinta on että Buzzfeedin toimituksessa puolet vasenkätisistä käyttää noita hanskoja, häpeällistä!" Häpeällistä? HÄPEÄLLISTÄ?!? Anteeksi mitä? Onko "toimittajan" järki lähtenyt kokonaan pääkopasta? Mitä häpeällistä on käyttää hanskaa? Onhan niitä kumpikätisille tahansa hanskoja esim piirtämistä käsin tai digitaalisella piirtopöydällä helpottamaan tehtyjä. Ei niisää ole mitään häpeällistä. Häpeällistä on ainoastaan koko Buzzfeedin lista sekä joidenkin ärsyttävien vasenkätisten turhanpäiväinen nillitys mitättömistä "pulmista", joiden ratkaiseminen ei kysy muuta kuin hivenen ajattelutyötä. Ei kauheasti taas järki ihmisten päitä pakota.

1 kommentti: