perjantai 27. huhtikuuta 2012

Kasvisruokapäivä pois kouluista

Vuoden 2011 alusta lähtien Helsingin kouluihin, joihin Palmia tuottaa muonan, otettiin käyttöön kasvisruokapäivä, kerran viikossa!
Tämä on röyhkeää ja typerää. Vaadin kasvisruokapäivän poistamista välittömästi, ja kunnon liharuuan tuomista takaisin, jokaiselle koulupäivälle, vaikken itse koulussa enää olekaan. Kasvissyöjille on oma vaihtoehtonsa, jota he saavat joka päivä, mutta miksi sekasyöjiltä poistetaan heidän vaihtoehtonsa kerran viikossa? Se on syrjintää. Viherpiipertäjät ovat onnistuneet lobbaamaan ajatuksen kasvisruokapäivän ympäristöystävällisyydestä helsingin kaupunginvaltuuston päähän, jonka takia suurin osa koululaisista saa nyt kärsiä. Mitkä olivatkaan parhaita ruokia koulussa?
Makaronilaatikko, lasagne, kanaviillokki, lihapullat, kalapuikot yms. Yhtään kasvisruokaa en tuolle listalle kelpuuttaisi. Pinaattilettuja vihaan yli kaiken. Hernekeitostakaan en liiemmin välitä, sitä pidänkin ihan kasvisruokana, vaikka joku väittää siinä ehkä lihaa nähneensä. Koskaan ei kasvisruoka ole ollut parempaa kuin liharuoka, ei ainuttakaan kertaa elämäni aikana.

Yksi ainut todiste riittää kumoamaan väitteet, että ihmisen ei kuuluisi syödä lihaa:
Ihmisen aivot alkoivat kasvaa vasta kun hän alkoi syödä lihaa. Jos joku haluaa taantua alkuihmisen tasolle ja jäystää puunjuuria, se hänelle suotakoon, mutta ei hänellä ole oikeutta estää järkevää lihansyöjää kasvattamasta aivokapasiteettiaan.

Adressissa kasvisruokapäivän puolesta on esitetty kolme syytä lisätä kasvisruokailua kouluissa:
1. Eettiset ja katsomukselliset syyt.
Väärin, kouluihin ei saa vaikuttaa eettisin ja katsomuksellisin syin! Katsomuksellinen opetus ei kuulu nyky-yheiskuntaan laisinkaan, ja varsinkin koulujen pitää olla puolueettomia laitoksia tässäkin suhteessa.

2. Terveydelliset syyt.
Mikä tahansa ruoka on epäterveellistä, jos sitä syö liikaa. Kohtuus kaikessa, kuulu hyväksi havaittu sanonta. Lihaa ei pidä syödä liikaa, niin kuin ei kasviksiakaan, mutta kaikkea tarvitaan hyvään ja monipuoliseen ravintoon. Liha on paras proteiinien lähde, ja proteiinit ovat ihmiselle elintärkeitä. Niitä saa myös pavuista, mutta niitä joutuisi popsimaan kyllästymiseen asti, sekä soijasta, joka tuotanto on hyvin epäekologista, ja joka ei maistu hyvältä laisinkaan.

3. Ympäristösyyt.
Vegaanien lempipaasausaihe. Kasvisten tuotanto ei muka kuormita ympäristöä laisinkaan. Ja lihantuotanto on mukamas kaiken pahan alku ja juuri. Kanojen tuotanto ei saastuta kauheasti enemmän kuin kasvistenkaan tuotanto. Naudanlihan tuotanto saastuttaa eniten, sillä lehmät märehtivät hiilidioksidia, joka kiihdyttää kasvihuonelimiötä ja ilmaston lämpenemistä. Aina ei toki ole pakko syödä naudanlihaa, lihoja on monenlaisia. Kalakin on lihaa ja kalat eivät kuormita ilmastoa. Kerran viikossa voisikin olla vaikka kalapäivä. Se on terveellistäkin. Lihan kokonaan pois jättäminen ei ole hyväksi. Proteiininsaanti olisi korvattava soijalla, jota tuotetaan kaukoidässä, ja jonka kuljetus tänne on epäekologista. Lähiluomuliha olisi ekologisempaa.

Muita syitä liharavinnon puolesta:
1. Ihminen on aina syönyt lihaa. Ihmisen aivot alkoivat kasvaa kun hän ryhtyi metsästäjäksi ja lihansyöjäksi. Kasvoivat edelleen, kun opimme kypsentämään lihamme. Kasvisravinnolla olisimme edelleen apinoiden tasolla. Ihmisellä on lihan repimiseen sopivat kulmahampaat, ja lihan hienontamiseen soveltuvat poskihampaat. Ihminen on ollut lihansyöjä miljoonien vuosien ajan, ei ole tutkimustuloksia, miten lihan kokonaan pois jättäminen vaikuttaisi ihmiseen kaikin tavoin pitkällä aikavälillä.

2. Lihasta saa proteiinia, valkuaisaineita ja muita hyödyllisiä aineita. Maidosta saa kalsiumia ja D-vitamiinia, jota saa myös munista. Kaikkia eläinperäisten tuotteiden hyötyjä on hyvin vaikea korvata vegaaniravinnolla. Soijaa joudutaan tuomaan kaukomaista, mikä on epäekologista. Joidenkin kasvisten viljely kuluttaa huomattavia määriä vettä, ja maaperä köyhtyy.

3. Liha on hyvää. Erittäin hyvän makuista. Parasta ruokaa mitä maailmasta löytyy. Lihan maku on yksi kuudesta perusmausta, sille on nimikin: umami. Muut perusmaut ovat suolainen, hapan, makea ja karvas eli kitkerä. Umami on japania, ja tarkoittaa maukasta makua. Se on keksitty jo vuonna 1908. Suomen vastaava sana olisi lähinnä maukas. Kasvisruoka ei voi koskaan maistua liharuoalta, eikä siis koskaan yhtä hyvältä. Varsinkin koulun minimaalisen budjetin kasvisruoat ovat useimmiten hirveää kuraa. Eikä aina ole kehumista liharuoissakaan. Soijasta valmistetaan tofua, jota en voi sietää, sen väitetään maistuvan lihalta. Se on karkea vale. En kertaakaan elämässäni ole erehtynyt luulemaan tofua lihaksi, se on väritöntä, hajutonta, mautonta ja tunnotonta tauhkaa, kuin pyyhekumia mutustaisi. Siitä puuttuu lihan umamimainen maukkaus, mausteilla ei saa sitä korvattua. Siitä puuttuu kokonaan lihan konsistenssi, se ei tunnu alkuunkaan samalta suussa, korkeintaan muistuttaa eltaantunutta läskikokkaretta.

4 kommenttia:

  1. 1. Eettiset ja katsomukselliset syyt.

    Lihan tarjoaminen on myös eettinen ja katsomuksellinen syy.

    "Soijaa joudutaan tuomaan kaukomaista, mikä on epäekologista. Joidenkin kasvisten viljely kuluttaa huomattavia määriä vettä, ja maaperä köyhtyy."

    Kirjoitat ikävä kyllä täyttä puppua omien ajatuslaatikoittesi sisältä. Esim suomeen tuotavasta soijasta noin 90% päätyy teuraseläinten rehuksi. Jos kovasti vastustat tuonti soijaa, niin ironiselta kuin se kuulostaakin kulutat vähemmän soijaa syömällä sitä itse.

    "Jos lihasialle syötetään elämänsä aikana esimerkiksi 400 kiloa lähinnä viljaa sekä soijaa ym. rehukasveja, näiden energiasisällöstä vain 23 % päätyy lopulta lihaan. Käytännössä siis 400 kiloa rehua tuottaa noin 92 kiloa ravitsemuksellisesti arvokasta lihaa, jota vaihtelevasti hyödynnetään ihmisravitsemuksessa ja 300 kiloa rehua menee sian elämän ylläpitämiseen ja siten ihmisravitsemuksen kannalta hukkaan. 77 % alkuperäisen rehukasvin energiasta ja ravintoaineista jää näin hyödyntämättä." http://www.valitsevege.fi/node/40

    Mitä terveyteen tulee asiantuntiat ovat yksimielisiä siitä, että lihaa tulisi nauttia vain parina päivänä viikossa. Syöpäjärjestö suosittelee lihan viikkokulutukseksi 300g. Argumenttisi eivät ole oikeellisia.

    Kasvisruoka on myös hyvää. Ja lihan hyvä maku on pikemminkin opittua. Juuri tämä osoittaa kuinta tärkeää on opettaa ihmisille eri vaihtoehtoja ja jos kyseessä on kaikilla mittareilla parempi vaihtoehto niin miksi ei? Kasvisruoka voi olla hyvää pikemminkin tuo junttimainen asenne on se joka estää siitä nauttimisen.

    Proteiini on niin kulunut aihe etten jaksa siitä sen ihmeemmin käydä läpi. Katso vaikka tämä video http://www.youtube.com/watch?v=1R9erdJdLQ0

    Voisitko jatkossa perehtyä aiheeseen ennenkun lauot 'totuuksia'. Tässä tapauksessa olet juuri sitä mitä vastaan koetat blogillasi taistella, tietämättömyyttä ja lukkiutuneita asenteita.

    VastaaPoista
  2. Toki ymmärrän mikäli paatoksesi oli sarkasmia tai olet hedoinisti. Muutoin tämä artikkeli on kyllä pahasti ristiriidassa sen kanssa, kuinka kuvailet itseäsi tietoa minusta laatikossa. Ja kyse on yhdestä päivästä. Yksi ateria viikossa jossa ei ole lihaa. Ei tsiisus. Itse suhtaudun lihaan lähinnä ylellisyytenä, mitä se totta tosiaan onkin.

    "Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet." -Albert Einstein

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paatokseni ei ollut sarkasmia, sillä sarkasmin käyttö internetkirjoituksissa on turhaa, sillä juuri kukaan ei sitä sarkasmina ymmärrä, koska äänensävyä ei luetussa tekstissä kuule. Enkä ole siinä mielessä hedonistikaan, että pitäisin mitä tahansa, joka tekee hyvää, sallittuna ja tavoittelemisen arvoisena. Liharuoka kuitenkin kuuluu olennaisena osana elämääni, niin kuin niin monen muunkin. Kasvissyöjiä on suomessa 0,6-2 % väestöstä ja täysin vegaaneja ehkä vain muutama tuhat. Tällaisen minimaalisen vähemmistön vaatimuksestako pitäisi koko kansakunnan muuttaa ruokailutottumuksiaan? Teille kun on se kasvisruokavaihtoehto jo olemassa. Mitä jos viikossa olisikin yksi päivä, jolloin ei kasvisruokaa tarjoiltaisi kouluissa? Millainen itku ja poru siitä seuraisikaan! Ihmisillä on oikeus valita. Minä valitsen lihan. Joka ikinen päivä elämässäni.

      P.S.
      Einsteinin käyttäminen esimerkkinä on argumentointivirhe nimeltään argumentum ad auctoritatem, eli auktoriteettiin vetoaminen, jolla yritetään saada mielipide kuulostamaan uskottavammalta ja oikeellisemmalta kertomalla että jokin arvostettu henkilö on ollut samaa mieltä väitteen esittäjän kanssa. Einstein ei kuitenkaan ollut ravitsemusterapeutti vaan teoreettinen fyysikko, eikä tällä ole mitään tekemistä kasvisruokavalion kanssa. Einstein poltti myös piippua, onko tästä pääteltävä että tupakointi on hyväksi terveydelle? Ei tietenkään.
      Argumentointivirhettä käyttäen minäkin voisin sanoa, että Hitler oli kasvissyöjä (peskovegetaristi, tiedän), mutta tämänkään ei voi olettaa pilaavan kaikkien kasvissyöjien mainetta.

      Suurempana epäilyksenä tosin, en kyennyt millään löytämään tietoa tuon mainitsemasi, Einsteinin suuhun laitetun, repliikin paikkansapitävyydestä. Jos Einstein olisi ollut kasvissyöjä, kyllä tuo asia olisi ollut yleisessä tiedossa hänen elinaikanaan, ja varsinkin nykyään.

      Poista
  3. Soijan tuominen kaukomaista pitäisikin lopettaa kokonaan, riippumatta siitä tuleeko se ihmisten vai eläinten syötäväksi. Ennen kyllä pystyttiin vallan hyvin ruokkimaan eläimet kotimaisella rehulla, samaan pitäisi nykyäänkin pyrkiä. Ostan myös aina kotimasita lihaa kun sitä kaupasta on saatavilla. Et voi väittää että soijan syöminen vaikuttaisi millään tavalla eläinten rehuksi käytetyn soijan määrään.

    Ihmisen aivot alkoivat kasvaa tämän siirryttyä kasvisravinnosta lihan syöntiin. Kivikauden ihmisen ruokavalio koostui noin 90 %:sesti lihasta. Monet noudattavat nykyäänkin tällasita dieettiä, eikä siihen kukaan ole kuollut. Voin syödä tuon 300 grammaa lihaa kerralla, vaikka seitsemän kertaa viikossa. Olen erittäin terve ihminen, en ole juuri koskaan sairaana (ainoastaan kuumetta ja flunssaa on joskus ollut, en tosin muista milloin viimeksi) enkä ole joutunut käymään lääkärissä. En edes tekstissäni maininnut että syön kasviksia ylipäätään harvoin, yleensä kana menee riisin kera sellaisenaan, samoin jauheliha pastan kanssa. Tällä tavalla olen elänyt nyt kaksi ja puoli vuotta, eikä mitään ongelmia ole ilmennyt. Hedelmiä syön joskus, ne kun ovat makeita ja hyviä.

    Itse ainakin, ja monet tuntemani ihmiset, pitävät
    lihan mausta enemmän kuin kasvisten mausta, voi olla opittua tai ei, mitä väliä sillä on?
    On se kasvistenkin mausta tykkääminen sitten opittua.
    Kouluissa on jo ennestään ollut kasvisruokavaihtoehto liharuoan kanssa. On totta että kasvisruoan makua pitäisi kouluissa huomattavasti parantaa, jotta se kelpaisi oppilaille, mutta usein ei ole kehumista liharuoankaan maun kanssa.

    Miten niin kasvisruoka on kaikilla mittareilla parempi vaihtoehto?

    VastaaPoista