tiistai 7. heinäkuuta 2015

Liza Marklund ei ole suvaitsematon, mutta hänen tuomitsijansa ovat

Liza Marklund, kuuluisa ja menestynyt ruotsalainen dekkaristi, puhui äskettäin radio-ohjelmassa suvaitsevaisuudesta. Kukaan ei varmasti epäile etteikö ruotsalainen moderni valkoinen naiskirjailija olisi tasa-arvon kannattaja, avoin henkilö ja suvaitsisi muita ihmisiä. Hän kuitenkin puhui lähetyksessä suvaitsevaisuudesta ja avoimuudesta ja korosti sitä miten ihmiset tuntuvat suvaitsevan vain niitä ihmisiä joilla on samat arvot ja mielipiteet kuin heillä itselläänkin.

Tällainen ei tietenkään ole oikeaa suvaitsevaisuutta, johon kuuluisi kaikkien ihmisten suvaitseminen tasapuolisesti, arvoihin ja mielipiteisiin, tai vaikka poliittiseen kantaan, puuttumatta. Nykyajan suvaitsevaisto ei ole nimensä veroinen. Se ei suvaitse mitään muuta kuin itsensä kanssa täysin samaa mieltä olevia, äärivasemmistolaisia mielipiteitä ja niiden omistajia. Jos arvomaailma on konservatiivinen, poliittinen suuntaus oikeistolainen, tai mielipiteet vähänkään "suvaitsevaiston" itsensä määrittelemän ainoan hyvän ulkopuolella, ei tällaisia ihmisiä suvaita laisinkaan. Vaikka ihminen ei olisi eläissään tehnyt mitään pahaa, on hän suvaitsevaisten mielestä kuitenkin syyllinen kaikkeen pahaan maailmassa. Välinpitämättömyys on heidän mukaansa rikos, ja eriävä mielipide vähintään vankilatuomion ja aivopesun arvoinen. He ajavat vähemmistön diktatuuria, jossa mielipidevankien määrä olisi suurempi kuin vapaiden ihmisten. Tällaista ei saa koskaan tapahtua.

Hatunnoston paikka Liza Marklundille, joka uskalsi taistella valtavirtaan itsensä lobannutta äärivasemmistolaista diktatuuriliikettä vastaan, soittamalla toivekappaleenaan ruotsalaisen viikinkirockyhtyeen Ultima Thulen kappaleen Sverige, Sverige fosterland ("Ruotsi, Ruotsi synnyinmaa") vuodelta 1985.

Seuraava lainaus suoraan Helsingin Sanomista:
Radio-ohjelman tuottaja Henrik Jonsson toteaa, että Sverige, Sverige fosterland -kappale soitettiin tarkoituksella.
"Marklund puhui ennen kappaleen soittamista suvaitsevaisuudesta ja avoimuudesta, mutta muistutti samalla, että liian usein me suvaitsemme niitä ihmisiä, joilla on samat arvot kuin meillä itsellämme. Siksi oli perusteltua soittaa juuri Sverige, Sverige fosterland -kappale."
Ultima Thule, joka soittaa viikinkirokkia, on monien nationalistien suosiossa, ja siispä suvakkien mielestä "natsimusiikkia", vaikka nationalismikaan ei tarkoita samaa kuin natsismi. Tietenkään asioista ei viitsitä ottaa selkoa, vaan kaikki vähääkään pelottava ja itselle vieras tulkitaan heti vastenmieliseksi "vihapuheeksi" tai joksikin muuksi toiminnaksi, joka on heti voitava kieltää yhteiskuntarauhan horjumisen uhalla. Kuitenkaan mitään uhkaa ei tällaisesta rock-musiikista ole koskaan ollut, suvakkien käytös vaikuttaa tässä tilanteessa paljon vanhoillisemmalta kuin kenenkään muun. He ovat kuin pelokkaita vanhuksia, joita hirvittää mitä nykyajan nuoriso kuuntelee (vaikka tämäkin yhtye on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, eikä todellakaan edusta mitään rajuinta musiikkia mitä on olemassa), koska eivät itse ymmärrä mistä siinä on kyse.

Kuinka suvakit voivat olla näin tyhmiä?!? He tarttuivat Marklundin syöttiin niin hanakasti, että luulisi jälkeenpäin kovasti hävettäneen. Tässähän juuri nimenomaan yritettiin herätellä edes hieman uusia ajatuksia suvakeiden luutuneeseen katsantokantaan ja saada heidät huomaamaan kuinka homehtunutta heidän "suvaitsevuutensa" oikein on, ja kuinka he valehtelevat päivittäin itselleen olevansa kaikenlaisille ajatuksille avoimia henkilöitä. Eivät he ole. Voi hyvänen aika ette te ole! Te olette edelleen lapsenkengissänne, kun ette näe että teitä huijataan. Te itse huijaatte itseänne, senkin idiootit!

Tietenkin tämä tapaus, siis yhden ainoan kappaleen soittaminen radiossa, nostatti hirvittävän kakkamyrskyn sosiaalisessa mediassa, jossa kaikki haukkuvat Marklundia ja jopa väittävät lopettavansa tältä seisomalta hänen kirjojensa ostamisen ja lukemisen. Tuskinpa, te valehtelijoinakin tunnetuksi tulleet suvakkipelkurit. Sanotte vain. Sitä paitsi, mitä hyötyä siitä olisi? Liza Marklund ei ole natsi, ei äärioikeistolainen, eikä nationalisti. Hän arvostaa hyvinvointivaltiossa kaikkea mitä tekin, laiskat yhteiskunnan tuella siipeilijat, mutta hän on myös paljon enemmän. Hän osaa ottaa huomioon toiset ihmiset, toisin kuin te, jotka ette osaa ottaa huomioon edes oman maanne ihmisiä! Kuinka te voitte epäonnistua niin syvällisesti pyrkimyksissänne, että olette kääntyneet päälaellenne ja nyt edustatte kaikkea sitä häpeällisyyttä, jota luulette omassa harhaisuuden kuplassanne vastustavanne? Säälittävää. Lisäksi itseään lahjakkaamman ihmisen (Kuinka monta menestyskirjaa nämäkin haukkujat tulevat eläissään kirjoittamaan? Tai levyä levyttämään? Vastaus: nolla) haukkuminen on häpeällistä kateellisuuden aikaansaamaa panettelua.

Christoffer Röstlund, ruotsalainen suvakki, ja äärivasemmistolainen propagoija, esittelee itsensä Twitterissä näin: "Ruotsin ystävä. Feministi. Anti-rasisti. Basisti. Toimittaja."
Toimittajana hän toimii Tidningen Hammarby / Skarpnäck -lehdessä, joka on digilehden perusteella arvioituna surkean pieni, pienen paikkakunnan onneton ja rumannäköinen lehdykkä. Äärivasemmistolaisen punk-yhtye AC4:n basistina hän on toiminut vuodesta 2012, minkä jälkeen kyseiseltä nuhapumpulta on ilmestynyt peräti yksi levy. Tuon lätyn kappaleita ovat mm. "Die like a dog" (kuole kuin koira), "Bullet for your head" (luoti päähäsi), "Diplomacy is dead" (diplomatia on kuollut), "Burn the World" (polta maailma), "Eye for an eye" (silmä silmästä), "I wont play along" (en tee yhteistyötä) ja "Left you behind" (jätän sinut jälkeen).

Jätän tämän kaverin viheliäiset harrastukset jokaisen itsensä tarkateltaviksi, mutta seuraavaa ei voi jättää huomiotta, nimittäin hänen vihamielistä hyökkäystään Liza Marklundia vastaan Twitterissä, kaiken kansan nähtävillä. Kuvakaappaus Röstlundin Twitter-syötteestä:
Käännänpä nyt nämäkin teille jotka ette ruotsia osaa (alhaalta ylöspäin, ilmestymisjärjestyksessään):
"Liza Marklund tuli sitten ulos tänä kesänä Ruotsin huonoimman musiikkimakunsa kanssa: Limp Bizkit:iä ja Ultima Thule:a."  (+ hymiöillä tuteutettu päähän ampuva ase)
"Huonoin. Musiikkimaku. Koskaan." 
"En välitä kontekstista. Jos soitat Ruotsin tunnetuinta rasistiyhtyettä milloinkaan, olet ihmisenä nolla."  
"Kommunistit tappaisivat Liza Marklundin." (Röstlundin uudelleentwiittaama)
Kunnianloukkauksia, tappouhkauksia, vihapuhetta... ei suvaitsevaisuudesta tietoakaan. Tällaiset ihmiset hallitsevat nyky-yhteiskuntaa kaikkialla länsimaissa, varsinkin täällä Pohjoismaissa, eritoten Ruotsissa, jossa maahanmuuton valtavat ongelmat yritetään jatkuvasti lakaista maton alle. Samat ihmiset pyrkivät aktiivisesti kaikin keinoin sammuttamaan eriävät mielipiteet ikuisesti. Olisihan se kieltämättä helppoa väittää olevansa suvaitsevainen, jos olisi ainoastaan jäljellä ihmisiä, jotka ovat samaa mieltä kaikista asioista. Kuinka helppoa, mutta kuinka utooppisen valheellista. Ei, utopian sijaan se olisi dystopia, paikka jossa toisinajattelijat vaiennettaisiin luultavasti tehokkaan valtion väkivaltakoneiston avulla, juuri sellainen poliisivaltio, jota suvakit sanovat vastustavansa, mutta jota he tekojensa perusteella ajavat. Jolleivät sitä itse tiedä, niin tyhmiä ovat kuin saappaat. Ja sekin on loukkaus saappaiden älykkyyttä kohtaan.

Lopuksi vielä kyseinen kappale Ultima Thulelta, rock-yhtyeeltä, joka on kolmikymmenvuotisella urallaan levyttänyt 29 albumia ja 25 EP:tä. Sverige, Sverige fosterland:
Kannattaa kuunnella, kappale on nimittäin hyvä, varmasti parempi kuin mikään mitä Christoffer Röstlundin punkpumppu on koskaan esittänyt.

Kaiken kukkuraksi Ultima Thule ei edes ole rasistinen eikä natsistinen yhtye, ainoastaan isänmaallinen, toivottavasti asia tulee selväksi heidän omien sanojensa kautta:
"Tämän maan täytyy tarkastella omaa mielenterveyttään, jos isänmaalliset Ruotsi-aiheiset kappaleet, joiden teksti on otettu historiankirjoista, yhdistetään automaattisesti rasismiin. [...] Me elämme koko ajan pienenevässä ja globalisoituvassa maailmassa ja omalla tavallaan ihmisten on tärkeä tuntea omat juurensa ja tuntea kansallista ylpeyttä. Jos me ruotsalaiset emme saa näyttää ylpeyttä isänmaatamme kohtaan ilman että meidät leimataan rasisteiksi, tämä tekee paljon vaikeammaksi kunnioituksen osoittamisen muidenkaan identiteettiä ja uniikkeja ominaisuuksia kohtaan. [...] Me olemme huomioineet oikeutemme olla ylpeitä omata maastamme emmekä suvaitse jotain epämääräistä julkaisua, joka yhdistää meidän musiikkimme rasismiin ja natsismiin."
Yhtye on myös keskeyttänyt keikalla soittamisen jonkun yleisön jäsenen näyttämän natsitervehdyksen takia. Selvästikään kyse ei ole muusta kuin isänmaallisesta rock-yhtyeestä, mutta suvaitsevaiset näkevät Ultima Thulessa suuren demonin, tai ainakin helpon maalitaulun, johon heitellä häpeällisen surkeita "argumenttejaan".

Menkää ihmiset avartamaan hieman maailmankuvaanne kuuntelemalla vaikka Ultima Thulen tuotantoa ja lukemalla Liza Marklundin kirjoja. Kannattaa lukea erityisesti Uhatut, jota on myyty Ruotsissa huimat 700 000 kappaletta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti